Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Το MEGA στηρίζει το «Μαζί για το Κλίμα»

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την έναρξη της κρίσιμης συνδιάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη και η κοινή δράση του WWF και της Greenpeace, “Μαζί για το Κλίμα”, αποκτά έναν ακόμη υποστηρικτή. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και κινητοποίησης των Ελλήνων πολιτών, το MEGA στηρίζει το «Μαζί για το Κλίμα» με μία σειρά επικοινωνιακών δράσεων.

Με στόχο λοιπόν τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης, το ΜEGA προβάλει ειδικό τηλεοπτικό μήνυμα, το οποίο προωθεί την κοινή δράση των δύο οργανώσεων και την ιστοσελίδα www.mazigiatoklima.gr. μέσω της οποίας οι τηλεθεατές μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη κοινή δράση των δύο οργανώσεων.

Παράλληλα, η εκστρατεία «Μαζί για το Κλίμα» θα αποτελέσει θέμα σε αρκετές ενημερωτικές αλλά και ψυχαγωγικές εκπομπές.

Η αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Κοπεγχάγη υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, πρέπει να πιέσει για μια καλή συμφωνία και να υποστηρίξει τον στόχο μείωσης των εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 40% έως το 2020. Μόνο αυτός ο στόχος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν θα υπερβεί τους 2oC, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Greenpeace και WWF, με την υποστήριξη του MEGA, σας καλούν να υπογράψτε κι εσείς για να πείσουμε τους ηγέτες του κόσμου ότι η δέσμευση στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κοπεγχάγη είναι η μόνη λύση…
Δεν είναι απλώς μια ακόμα υπογραφή, είναι μια υπογραφή που μπορεί να κάνει την διαφορά!

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Σταματήστε να υπονομεύετε την Κοπεγχάγη

Μια σειρά από γεγονότα έχουν σπείρει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα σχετικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το κλίμα. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace απευθύνουν έκκληση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ που θα συναντηθούν στις 23 Νοεμβρίου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν στην Κοπεγχάγη για μία δίκαιη, φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συνθήκη.

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού της Δανίας, κ. Ρασμούσεν, την τελευταία ημέρα (15/11) των συζητήσεων του Φόρουμ συνεργασίας των κρατών Ασίας και Ειρηνικού (APEC), μπορούν εν δυνάμει να αποτελέσουν τη χαριστική βολή σε μία καλή συμφωνία τον Δεκέμβρη. Ουσιαστικά, ο κ. Ρασμούσεν κατέστρωσε ένα πολιτικά ανώδυνο σχέδιο εξόδου από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις που ο ίδιος φιλοξενεί, τόσο για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όσο και για όποιον άλλο αρνείται να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη.

«Η πρόταση Ρασμούσεν μας πάει αρκετά πίσω. Δεν έχουμε όμως, την πολυτέλεια να χάσουμε την ευκαιρία της Κοπεγχάγης. Η συμφωνία της Κοπεγχάγης, ακόμα και αν πρόκειται για ένα ‘πλαίσιο δράσης’ θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτική» σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.

Τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως αναφέρουν συνεχώς πως αρκετές μεγάλες χώρες μειώνουν τον βαθμό φιλοδοξίας για την Κοπεγχάγη. Παρόλα αυτά, είναι δυνατό να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία στην πρωτεύουσα της Δανίας που θα διασφαλίσει τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2οC. Αρκεί η ΕΕ να ενώσει τις δυνάμεις της με την πλειονότητα των κρατών του κόσμου (αφρικανικές χώρες, μικρά νησιωτικά κράτη, χώρες της Λατινικής Αμερικής) που εξακολουθούν να στηρίζουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία.

«Η επιστήμη μας υπαγορεύει τι πρέπει να κάνουμε και η τεχνολογία μας δείχνει τον τρόπο. Το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση. Ακόμα και τώρα τίποτα δεν έχει χαθεί, θα πρέπει όμως η Ευρώπη να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και το Συμβούλιο Περιβάλλοντος μάλλον είναι η τελευταία ευκαιρία για αυτό» σημειώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Οι ηγέτες του κόσμου, σύμφωνα με τις δυο οργανώσεις, δεν πρέπει να υποτιμούν ένα σημαντικό γεγονός: οι πολίτες του κόσμου περιμένουν από αυτούς δράση για το κλίμα, όχι άλλη καθυστέρηση. Στην Ελλάδα, η Greenpeace και το WWF Ελλάς καλούν τους πολίτες να υπογράψουν έκκληση προς τον Πρωθυπουργό υπέρ μιας καλής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους 25.000 Έλληνες που το έχουν ήδη πράξει. Δείτε την έκκληση στο www.mazigiatoklima.gr.

Σημειώσεις:
1. Δείτε εδώ ένα κείμενο ερωτήσεων-απαντήσεων (FAQ) για τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη.
2. Η Ελλάδα, όπως και το σύνολο της ΕΕ, έχει ταχθεί υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
3. Σύμφωνα με πρόχειρες αναλύσεις, περισσότερες από 100 χώρες εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.
4. Ο κ. Ρασμούσεν τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής συμφωνίας που θα περιέχει μεν την περιγραφή των κρίσιμων ζητημάτων, όπως ο βαθμός μείωσης των εκπομπών και η ροή χρηματοδότησης, αλλά δεν θα είναι νομικά δεσμευτική. Με αυτόν τον τρόπο, η συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επαφίεται αποκλειστικά στην καλή θέληση των κρατών.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κοπεγχάγη

Που βρίσκονται σήμερα οι κλιματικές διαπραγματεύσεις;
Τι πρόκειται να κριθεί στην Κοπεγχάγη;
Ποια είναι τα ακανθώδη ζητήματα;
Που συμφωνούν και που διαφωνούν οι χώρες;
Ποια είναι τα σενάρια για την τελική συμφωνία;
Ποιο το κόστος της κλιματικής αλλαγής;
Ποιο το όφελος από την έγκαιρη αντιμετώπισή της;
Ποιες είναι τελικά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις απαντά η νέα έκθεση της εκστρατείας "Μαζί για το κλίμα", που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Κάντε κλικ εδώ και δείτε όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την κλιματική αλλαγή και την Κοπεγχάγη.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Τελευταία ευκαιρία για μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη


Καθώς το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έληξε με απογοητευτικά αποτελέσματα[1] για το κλίμα, WWF Ελλάς και Greenpeace καλούν τους ηγέτες του πλανήτη να αξιοποιήσουν την τελευταία ευκαιρία που διαθέτουν για την επίτευξη μίας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συνθήκης. Η προπαρασκευαστική σύνοδος του ΟΗΕ στη Βαρκελώνη (2 – 6 Νοεμβρίου), είναι ο τελευταίος σταθμός πριν τη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης.

«Αυτή είναι η εβδομάδα που θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη από μία κλιματική κρίση. Ακόμα και τώρα είναι εφικτή μία καλή συμφωνία για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Αρκεί οι ηγέτες των ανεπτυγμένων κρατών να δώσουν τη σχετική εντολή στους διαπραγματευτές τους που βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Βαρκελώνη», τόνισε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.


Ειρωνικά, αυτήν τη στιγμή οι μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες και όχι από τις ανεπτυγμένες χώρες. Η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, το Μεξικό, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Νότια Κορέα ετοιμάζονται να ανακοινώσουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ παρουσίασαν τη νέα νομοθεσία για το κλίμα, η οποία κρύβει παραθυράκια και παραχωρήσεις προς τη βιομηχανία άνθρακα και πετρελαίου.


«Είναι ντροπή για την κυβέρνηση Ομπάμα να επιτρέπει στο ενεργειακό λόμπι να της καθορίζει τους όρους για την ανάληψη κλιματικής δράσης. Είναι καιρός η νέα κυβέρνηση να κόψει τον εθισμό των ΗΠΑ στα ορυκτά καύσιμα και να ακολουθήσει το παράδειγμα των αναπτυσσόμενων κρατών», σημειώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.


Οι δυο οργανώσεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να «αναγκάσουν» τους ηγέτες να ακούσουν τη φωνή της λογικής. Στην Ελλάδα, η Greenpeace και το WWF Ελλάς έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.mazigiatoklima.gr, στην οποία ζητούν από τους πολίτες να υπογράψουν έκκληση προς τον Πρωθυπουργό της χώρας υπέρ μιας καλής κλιματικής συμφωνίας. Η ανταπόκριση των Ελλήνων είναι εξαιρετική, καθώς μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, περισσότεροι από 22.000 συμπολίτες μας έχουν υπογράψει την έκκληση. Στόχος των οργανώσεων είναι η συλλογή τουλάχιστον 100.000 υπογραφών. Με ένα κλικ μπορείτε και εσείς να συνεισφέρετε στην επιτυχία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης.


Σημείωση:

1. Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υπήρξε μία σαφής συμφωνία για το «ποιος πληρώνει τι» στο θέμα της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων κρατών. Ταυτόχρονα, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έδειξαν να επαναπαύονται στον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 20% έως το 2020, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανός να εξασφαλίσει μείωση κατά 80 – 95% έως το 2050, όπως συμφωνήθηκε στο ίδιο Συμβούλιο.