Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Σταματήστε να υπονομεύετε την Κοπεγχάγη

Μια σειρά από γεγονότα έχουν σπείρει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα σχετικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το κλίμα. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace απευθύνουν έκκληση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ που θα συναντηθούν στις 23 Νοεμβρίου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν στην Κοπεγχάγη για μία δίκαιη, φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συνθήκη.

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού της Δανίας, κ. Ρασμούσεν, την τελευταία ημέρα (15/11) των συζητήσεων του Φόρουμ συνεργασίας των κρατών Ασίας και Ειρηνικού (APEC), μπορούν εν δυνάμει να αποτελέσουν τη χαριστική βολή σε μία καλή συμφωνία τον Δεκέμβρη. Ουσιαστικά, ο κ. Ρασμούσεν κατέστρωσε ένα πολιτικά ανώδυνο σχέδιο εξόδου από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις που ο ίδιος φιλοξενεί, τόσο για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όσο και για όποιον άλλο αρνείται να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη.

«Η πρόταση Ρασμούσεν μας πάει αρκετά πίσω. Δεν έχουμε όμως, την πολυτέλεια να χάσουμε την ευκαιρία της Κοπεγχάγης. Η συμφωνία της Κοπεγχάγης, ακόμα και αν πρόκειται για ένα ‘πλαίσιο δράσης’ θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτική» σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.

Τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως αναφέρουν συνεχώς πως αρκετές μεγάλες χώρες μειώνουν τον βαθμό φιλοδοξίας για την Κοπεγχάγη. Παρόλα αυτά, είναι δυνατό να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία στην πρωτεύουσα της Δανίας που θα διασφαλίσει τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2οC. Αρκεί η ΕΕ να ενώσει τις δυνάμεις της με την πλειονότητα των κρατών του κόσμου (αφρικανικές χώρες, μικρά νησιωτικά κράτη, χώρες της Λατινικής Αμερικής) που εξακολουθούν να στηρίζουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία.

«Η επιστήμη μας υπαγορεύει τι πρέπει να κάνουμε και η τεχνολογία μας δείχνει τον τρόπο. Το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση. Ακόμα και τώρα τίποτα δεν έχει χαθεί, θα πρέπει όμως η Ευρώπη να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και το Συμβούλιο Περιβάλλοντος μάλλον είναι η τελευταία ευκαιρία για αυτό» σημειώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Οι ηγέτες του κόσμου, σύμφωνα με τις δυο οργανώσεις, δεν πρέπει να υποτιμούν ένα σημαντικό γεγονός: οι πολίτες του κόσμου περιμένουν από αυτούς δράση για το κλίμα, όχι άλλη καθυστέρηση. Στην Ελλάδα, η Greenpeace και το WWF Ελλάς καλούν τους πολίτες να υπογράψουν έκκληση προς τον Πρωθυπουργό υπέρ μιας καλής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους 25.000 Έλληνες που το έχουν ήδη πράξει. Δείτε την έκκληση στο www.mazigiatoklima.gr.

Σημειώσεις:
1. Δείτε εδώ ένα κείμενο ερωτήσεων-απαντήσεων (FAQ) για τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη.
2. Η Ελλάδα, όπως και το σύνολο της ΕΕ, έχει ταχθεί υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
3. Σύμφωνα με πρόχειρες αναλύσεις, περισσότερες από 100 χώρες εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.
4. Ο κ. Ρασμούσεν τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής συμφωνίας που θα περιέχει μεν την περιγραφή των κρίσιμων ζητημάτων, όπως ο βαθμός μείωσης των εκπομπών και η ροή χρηματοδότησης, αλλά δεν θα είναι νομικά δεσμευτική. Με αυτόν τον τρόπο, η συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επαφίεται αποκλειστικά στην καλή θέληση των κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου