Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Τελευταία ευκαιρία για μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη


Καθώς το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έληξε με απογοητευτικά αποτελέσματα[1] για το κλίμα, WWF Ελλάς και Greenpeace καλούν τους ηγέτες του πλανήτη να αξιοποιήσουν την τελευταία ευκαιρία που διαθέτουν για την επίτευξη μίας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συνθήκης. Η προπαρασκευαστική σύνοδος του ΟΗΕ στη Βαρκελώνη (2 – 6 Νοεμβρίου), είναι ο τελευταίος σταθμός πριν τη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης.

«Αυτή είναι η εβδομάδα που θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη από μία κλιματική κρίση. Ακόμα και τώρα είναι εφικτή μία καλή συμφωνία για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Αρκεί οι ηγέτες των ανεπτυγμένων κρατών να δώσουν τη σχετική εντολή στους διαπραγματευτές τους που βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Βαρκελώνη», τόνισε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.


Ειρωνικά, αυτήν τη στιγμή οι μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες και όχι από τις ανεπτυγμένες χώρες. Η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, το Μεξικό, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Νότια Κορέα ετοιμάζονται να ανακοινώσουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ παρουσίασαν τη νέα νομοθεσία για το κλίμα, η οποία κρύβει παραθυράκια και παραχωρήσεις προς τη βιομηχανία άνθρακα και πετρελαίου.


«Είναι ντροπή για την κυβέρνηση Ομπάμα να επιτρέπει στο ενεργειακό λόμπι να της καθορίζει τους όρους για την ανάληψη κλιματικής δράσης. Είναι καιρός η νέα κυβέρνηση να κόψει τον εθισμό των ΗΠΑ στα ορυκτά καύσιμα και να ακολουθήσει το παράδειγμα των αναπτυσσόμενων κρατών», σημειώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.


Οι δυο οργανώσεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να «αναγκάσουν» τους ηγέτες να ακούσουν τη φωνή της λογικής. Στην Ελλάδα, η Greenpeace και το WWF Ελλάς έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.mazigiatoklima.gr, στην οποία ζητούν από τους πολίτες να υπογράψουν έκκληση προς τον Πρωθυπουργό της χώρας υπέρ μιας καλής κλιματικής συμφωνίας. Η ανταπόκριση των Ελλήνων είναι εξαιρετική, καθώς μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, περισσότεροι από 22.000 συμπολίτες μας έχουν υπογράψει την έκκληση. Στόχος των οργανώσεων είναι η συλλογή τουλάχιστον 100.000 υπογραφών. Με ένα κλικ μπορείτε και εσείς να συνεισφέρετε στην επιτυχία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης.


Σημείωση:

1. Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υπήρξε μία σαφής συμφωνία για το «ποιος πληρώνει τι» στο θέμα της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων κρατών. Ταυτόχρονα, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έδειξαν να επαναπαύονται στον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 20% έως το 2020, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανός να εξασφαλίσει μείωση κατά 80 – 95% έως το 2050, όπως συμφωνήθηκε στο ίδιο Συμβούλιο.

1 σχόλιο:

  1. Με ανυπομονησία περιμένω να δω τί θα γίνει τελικά!!
    Συγχαρητήρια στις ομάδες και στους ανθρώπους που αγωνίζονται για ένα καλύτερο και ευνοϊκότερο μέλλον !

    ΑπάντησηΔιαγραφή