Καθώς ξεκινάει σήμερα η προτελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες από περισσότερες από 130 χώρες καλούνται πλέον να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και να σώσουν την Κοπεγχάγη. Κρίνοντας από τις εξελίξεις της χθεσινής ημέρας, φτάσαμε στο σημείο που θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις από το ανώτατο επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης κάθε χώρας, ακόμα και στα πιο βασικά ζητήματα. Με άλλα λόγια, ήρθε η στιγμή που οι ηγέτες θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πραγματικοί ηγέτες – όχι απλά πολιτικοί – και να συμφωνήσουν καταρχάς σε μία δίκαιη, φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συμφωνία.
Αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις είναι σε οριακό σημείο, τα κείμενα μοιάζουν κάθε άλλο παρά με κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει τελική μορφή, η συμπεριφορά των ΗΠΑ εξακολουθεί να θυμίζει τις ΗΠΑ επί Μπους και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η Δανέζικη προεδρία για άλλη μια φορά επιχείρησε να θέσει ως βάση διαπραγματεύσεων τα δικά της κείμενα! Ναι, εκείνα για τα οποία είχε γίνει σάλος τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων όταν και η βρετανική εφημερίδα Guardian τα διέρρευσε στη δημοσιότητα. Ναι, εκείνα τα οποία ήταν προϊόν αδιαφανών διαδικασιών και σαφώς μεροληπτικά υπέρ των βιομηχανικών κρατών. Ναι, εκείνα που όλοι υποπτευόντουσαν ότι εξακολουθεί να επεξεργάζεται η οικοδέσποινα χώρα, κάτι το οποίο προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση των αναπτυσσόμενων χωρών και το πάγωμα των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα.
Χθες λοιπόν η Δανία προσπάθησε να καταθέσει δύο κείμενα προς διαπραγμάτευση στους ηγέτες, τα οποία «μοιάζουν σημαντικά» με τα κείμενα που επεξεργαζόντουσαν έως τώρα οι δύο ομάδες εργασίας (AWG-KP και AWG-LCA). Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αναπτυσσόμενων χωρών, που έκαναν λόγο ξανά για αφανείς διαδικασίες και μεθοδεύσεις από την πλευρά της οικοδέσποινας χώρας. Η Κίνα μάλιστα έκανε λόγο για κείμενα που «εμφανίστηκαν από τον ουρανό».
Παράλληλα εντείνεται η προσπάθεια των αρχών της χώρας να απομονώσουν από την Κοπεγχάγη τις ΜΚΟ. Χθες σε πολλά μέλη των ΜΚΟ που είχαν διαπίστευση, απαγορεύτηκε η είσοδος στο Bella Center. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές θα δώσουν μόλις 54 διαπιστεύσεις συνολικά στο γκρουπ του Climate Action Network. Με το πρόσχημα της άφιξης των ηγετών του πλανήτη και της αυξημένης ανάγκης για ασφάλεια, οι διοργανωτές προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση των ΜΚΟ στις κρίσιμες τελευταίες διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης.
Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αδιαλλαξία της αμερικανικής πλευράς, με την απαίτηση να εγκαταλειφθούν οι στόχοι που βασίζονται στις ενδείξεις της κλιματικής επιστήμης και αντί αυτού, να υπάρχει το δικό τους προτεινόμενο σύστημα «υπόσχεσης και αξιολόγησης» (pledge and review). Σύμφωνα με αυτό, κάθε χώρα θα θέτει τους δικούς της στόχους και το άθροισμα αυτών θα δίνει το σύνολο των επιθυμητών μειώσεων. Ύστερα, κάθε χώρα θα αξιολογεί με βάση τις δικές της εθνικές νομοθεσίες, το κατά πόσο επιτεύχθηκε ο στόχος ή όχι. Με βάση αυτό, θα κρίνεται και η συμμόρφωση της κάθε χώρας στους στόχους που έθεσε. Πρόκειται σαφώς για μία απαράδεκτη πρόταση που καταλύει την έννοια της διεθνούς νομιμότητας και συμμόρφωσης.
Στα χθεσινά θετικά της ημέρας πάντως, εντάσσονται η πρόταση της Ιαπωνίας για διάθεση $5 δις ετησίως έως το 2012 για άμεση βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η επιθυμία των Γαλλία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ να προσφέρουν άμεσα συνολικά €3,5 δις για την καταπολέμηση της αποδάσωσης. Ωστόσο παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο το ποσό που προτίθενται να διαθέσουν οι αναπτυγμένες χώρες για μακροχρόνια χρηματοδότηση, ένα ποσό που θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον €115 δις ετησίως έως το 2020.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου