Όσοι βρίσκονται στην Κοπεγχάγη και μετέχουν στις διαβουλεύσεις πρέπει πραγματικά να νιώθουν εξουθενωμένοι. Όλα τα μέλη των ΜΚΟ -που από το πρωί έως αργά το βράδυ κάνουν επαφές, προσπαθούν να κινήσουν τις παγωμένες διαπραγματεύσεις, δίνουν αγώνα να αποδείξουν την ανάγκη για μια καλή συμφωνία- είναι διπλά κουρασμένοι. Η ανεξήγητη κίνηση των Δανών και του ΟΗΕ να πετάξει κυριολεκτικά έξω από το Μπέλα Σέντερ την συντριπτική πλειονότητα των μελών των ΜΚΟ έχει γεμίσει τους πάντες με αγανάκτηση.
Παρόλα αυτά συνεχίζουμε με θάρρος και αυταπάρνηση εντός και εκτός του συνεδριακού κέντρου. Μόλις 40-80 μέλη των ΜΚΟ θα βρίσκονται σήμερα στο Μπέλα Σέντερ, μεταξύ των οποίων οι δικοί μας Δημήτρης Καραβέλλας, από το WWF Ελλάς και Δημήτρης Ιμπραήμ από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Και αυτοί καθημερινά δίνουν τον αγώνα ενημέρωσης και άσκησης πιέσεων εντός και εκτός των χώρων όπου συνεδριάζουν οι ομάδες εργασίας, μέσα σε ένα αφιλόξενο δανικό περιβάλλον.
Η Δανική Προεδρία δεν τα έχει πάει καθόλου καλά ως οικοδέσποινα. Αυτό έγινε κατανοητό τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν ο Δανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε –μέσες άκρες- τα περιεχόμενα των συζητήσεων της Πέμπτης. Βάσει των όσων τόνισε, όλοι νομίσαμε ότι οδηγούμασταν σε ένα οριστικό τέλος, μια οριστική αποτυχία πριν τελειώσει επίσημα η σύνοδος. Ευτυχώς η αντίδραση (για μια ακόμη φορά) των αφρικανικών κρατών κράτησε ζωντανές τις διαπραγματεύσεις, αν και ήταν λυπηρό να βλέπουμε πως μετά από τόσες έντονες διαμάχες για τα περιεχόμενα των υπό συζήτηση κειμένων, τίποτε δεν άλλαζε και τα κείμενα παρέμειναν τα ίδια, γεμάτα από πονηρές αγκύλες, δηλαδή τα σημεία στίξης εντός των κειμένων που υποδηλώνουν ασυμφωνία μεταξύ των κρατών.
Δεν ξαφνιαστήκαμε. Ξέραμε από πριν πως περισσότερος χρόνος συζητήσεων δεν σημαίνει αναγκαστικά και επίτευξη προόδου. Ξέραμε από πριν ότι αυτό που απαιτείται είναι η επίδειξη πολιτικής ηγεσίας.
Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές κινήσεις που δείχνουν ότι το τοπίο αν και ομιχλώδης, ακόμα ενδείκνυται για μια καλή συμφωνία.
Η Χίλαρι Κλίντον, κάνοντας ένα ταξίδι αστραπή στην Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν μια πρόταση χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών από τις ανεπτυγμένες με 100 δις δολάρια ετησίως έως το 2020, για λόγους μείωσης των εκπομπών και προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος. Ήταν μια απροσδόκητη, αλλά θετική ανακοίνωση, ιδίως αν λάβουμε υπόψη την αδιαλλαξία που η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επέδειξε όλες αυτές τις ημέρες. Εννοείται βέβαια, ότι πριν αποφανθούμε για την φιλοδοξία αυτού του στόχου πρέπει να να μάθουμε το ποσό που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν οι ΗΠΑ. Αλλά τουλάχιστον έγινε μια αρχή.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Αμέσως μετά ακολούθησε και άλλη μια αντίδραση. Η Κίνα ξαφνικά επέδειξε αυξημένη ευελιξία στο πεδίο της διαφάνειας που πρέπει να διέπει τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Την ίδια στιγμή ακούστηκαν φήμες πως η ΕΕ θα βαδίσει σε αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών από 20% σε 30% έως το 2020.
Ας ελπίσουμε ότι θα συμβεί αυτό που αποκαλείται «φαινόμενο του ντόμινο» και ότι οι χώρες-κλειδιά θα παρασύρουν η μια την άλλη προς μια θετική κατεύθυνση.
Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να συμβεί και το έχουμε περιγράψει επανειλημμένα.
Τώρα ξέρουν και οι ηγέτες τι πρέπει να κάνουν. Έγγραφο του ΟΗΕ που διέρρευσε χθες δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι ηγέτες.
Σύμφωνα με το έγγραφο που αποτελεί πόνημα των εκπροσώπων του ΟΗΕ, άρα αποτελεί ένα επίσημο κείμενο, οι μειώσεις εκπομπών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι οδηγούν σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3ο C.
Όλες οι χώρες του κόσμου θα πρέπει να περικόψουν ακόμα 4,2 δις τόνους CO2 έως το 2020, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2ο C. Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος των 2ο C έχει προσυπογραφεί από όλα τα κράτη που μετέχουν στη διάσκεψη…
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Εμπρός ηγέτες για την τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων, με γνώση για το μέλλον και θέληση για την διαφύλαξη αυτού…
Με άλλα λόγια, σήμερα θα αποδείξετε αν αξίζει να αποκαλείστε ηγέτες!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου