Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Πόσο αξίζει η σωτηρία του πλανήτη για την ΕΕ;

Ανάμεικτα συναισθήματα άφησε η ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες σήμερα, στο οποίο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατ’ αρχάς επιβεβαίωσαν την ανάγκη χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για κλιματική δράση ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Την ίδια ώρα όμως απέτυχαν να καταλήξουν στο ύψος του ποσού που θα πρέπει να συνεισφέρει η ΕΕ, μία δυσάρεστη εξέλιξη που δε βγάζει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Απέτυχαν επίσης να ανεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών για την παγκόσμια μείωση των εκπομπών, καθώς παρέμειναν προσκολημμένοι στο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 20% στο εσωτερικό της ΕΕ, έναν στόχο που μπορεί να επιτευχθεί σχεδόν χωρίς καμιά προσπάθεια.

«Η ΕΕ σήμερα απέτυχε να αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία και να αποδείξει με πράξεις ότι παραμένει ηγέτιδα δύναμη στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές. Δεν έχει χαθεί τίποτα ακόμα όμως. Αν μη τι άλλο, οι ηγέτες 27 αναπτυγμένων χωρών υποστήριξαν την ανάγκη χρηματοδότησης του αναπτυσσόμενου κόσμου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως κανείς αναρωτιέται: Εάν οι ηγέτες της ΕΕ δε μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ, ποιες είναι άραγε οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο σε παγκόσμιο επίπεδο στην Κοπεγχάγη;» ανέφερε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος πολιτικής εκστρατειών του WWF Ελλάδος.


Σύμφωνα με τους ηγέτες της ΕΕ, το σύνολο των πλούσιων κρατών θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες με ένα ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ €22-55 δις ετησίως ως το 2020. Αν και απέτυχαν να συμφωνήσουν στη συνεισφορά της ΕΕ σε αυτό το ποσό, αυτή έχει εκτιμηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως €15 δις. Αντιθέτως, η Greenpeace και το WWF ζητούν από την ΕΕ να συνεισφέρει €35 δις ετησίως ως το 2020 στις αναπτυσσόμενες χώρες, ως μέρος ενός συνολικού ποσού από τις βιομηχανικές χώρες ύψους €110 δις. Στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα, αφού κάλεσε την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δεσμεύσει κονδύλια ύψους €30 δις και το σύνολο των αναπτυγμένων χωρών €100 δις. Η Greenpeace και το WWF εκφράζουν την απογοήτευση τους που η πρόταση της ΕΕ για παγκόσμια χρηματοδότηση είναι μικρότερη από το ποσό που απαιτείται για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος.


«Μπορεί να αυτοαποκαλείται ο ‘ηγέτης’ στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές, όμως σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε ότι στις πράξεις ότι είναι απλός θεατής που παρακολουθεί τις εξελίξεις» ανέφερε ο υπεύθυνος για θέματα κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace Τάκης Γρηγορίου «Ας θυμούνται όμως οι ηγέτες της ΕΕ για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, ότι οι ευρωπαίοι πολίτες πρωτίστως απαιτούν από αυτούς να διασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους και του πλανήτη.»


Η κλιματική χρηματοδότηση εξελίσσεται σε ένα ακανθώδες ζήτημα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ενόψει Κοπεγχάγης. Χωρίς την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη, οι αναπτυσσόμενες χώρες δε θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στον αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές. Η χρηματοδότηση είναι αναγκαία προκειμένου τα φτωχότερα κράτη να αναπτυχθούν με τη χρήση καθαρής ενέργειας, να τερματίσουν την αποδάσωση και να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου