
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
Πόσο αξίζει η σωτηρία του πλανήτη για την ΕΕ;

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Το ρολόι του πλανήτη χτυπά στην Κοπεγχάγη
Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο γίνονται διεθνή συνέδρια που μοιάζουν εξαιρετικά σημαντικά για όσους συμμετέχουν και μάλλον αδιάφορα και βαρετά για όλους τους υπόλοιπους. Να είστε σίγουροι ότι δε θα σας ενοχλούσαμε για «άλλο ένα συνέδριο». Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι εντελώς διαφορετικό.
Από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι από 192 χώρες θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που καταστρέφουν το κλίμα, ένα νέο –αλλά πολύ πιο τολμηρό και φιλόδοξο- Κιότο. Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει δεσμεύσεις από τις ανεπτυγμένες χώρες για τη χρηματοδότηση και τη μεταφορά τεχνολογίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε και αυτές να προχωρήσουν στις απαραίτητες μειώσεις εκπομπών, χωρίς να υποθηκεύουν το μέλλον τους. Και αν ακούγεται τεχνικό και περίπλοκο, πρόκειται για το εξής απλό: σήμερα εκπέμπονται ετησίως περίπου 49 γιγατόνοι (Gt) ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq) και μέχρι το 2050 πρέπει να έχουμε πέσει τουλάχιστον στους 7Gt για να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Για να επιτύχουμε μία τόσο μεγάλη αλλαγή, στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να αποφασιστεί η μείωση σε περίπου 36Gt έως το 2020. Αυτό όμως απαιτεί επαναστατικές αλλαγές και δεσμεύσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα. Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχουν οι ηγέτες των χωρών για να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να πάρουν αυτές τις γενναίες αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν την προστασία ολόκληρου του πλανήτη και όχι του σημερινού ενεργειακού κατεστημένου.
Αυτή τη μάχη θα την παρακολουθήσουμε από κοντά. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σας φωνή, θέλουμε και εσάς ‘Μαζί για το Κλίμα’. Θέλουμε οι ηγέτες των χωρών, όχι μόνο να συμμετέχουν αυτοπροσώπως στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, αλλά να υποστηρίξουν στόχους που θα εξασφαλίσουν το μέλλον των επόμενων γενιών. Χρειαζόμαστε μία συνθήκη φιλόδοξη, δίκαιη και νομικά δεσμευτική. Η Greenpeace και το WWF έχουν ήδη δείξει το δρόμο. Θα τον ακολουθήσουν όμως οι ηγέτες του πλανήτη;
Τον Δεκέμβρη, πραγματικά ή εικονικά, θα είμαστε όλοι εκεί. Το ρολόι του πλανήτη χτυπά στην Κοπεγχάγη.
Καμιά δικαιολογία για τους ισχυρούς
Ποιος είναι ο λόγος της αργοπορίας για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη; Για ποιο λόγο οι κυβερνήσεις των περισσότερων ανεπτυγμένων κρατών δεν δεσμεύονται από σήμερα για την σημαντική μείωση των εκπομπών κατά 40% και την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τις φτωχές χώρες; Γιατί κάποιες κυβερνήσεις έχουν πονηρά βάλει στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων την ιδέα να προκύψει στην Κοπεγχάγη μια «πολιτική» και όχι «νομικά δεσμευτική» συμφωνία;
Κάποιοι ισχυρίζονται πως είναι το κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που δρα ανασταλτικά. Αυτή την θεωρία καταρρίπτει μια νέα επιστημονική έκθεση που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για λογαριασμό του γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Η έκθεση αποδεικνύει πως τα οφέλη από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ περισσότερα από ότι το κόστος. Επιπλέον, η μελέτη δείχνει πως η λήψη μέτρων για το κλίμα θα φέρει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια νέες πράσινες θέσεις εργασίας παγκοσμίως έως το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Μπλερ μια καλή συμφωνία για το κλίμα θα είναι καλή και για την οικονομία.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιστεύουν ξεκάθαρα πως η φιλόδοξη μείωση των εκπομπών, μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, εκτός του ότι θα αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα δώσει το κατάλληλο αντίδοτο και στην οικονομική κρίση.Μελέτη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) ενισχύει αυτήν την άποψη.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Γιατί οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια έχουν οικονομικό νόημα», αποδεικνύεται πως οι «πράσινες» επενδύσεις δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας ανά καταναλισκόμενο ευρώ, σε σχέση με κάθε επένδυση σε κάθε άλλο τομέα. Δείχνει επίσης ότι η καθαρή ενέργεια και η ενεργειακή εξοικονόμηση αυξάνουν το ΑΕΠ, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας, ενώ μειώνουν τα αέρια του θερμοκηπίου, τη ρύπανση και το κόστος. Δείτε την πλήρη μελέτη του UNEP εδώ.
Επιπλέον, μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι μια καλή προώθηση των ανανεώσιμων πηγών έως το 2020, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της Ευρώπης κατά 0,25% και θα συνεισφέρει περίπου 410.000 καθαρά νέες θέσεις εργασίας. Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής βρίσκονται εδώ.
Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή και σχετίζονται άμεσα με την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Ας γίνει επιτέλους κατανοητό από τους ηγέτες του κόσμου πως η «πράσινη ανάπτυξη» είναι προς όφελος όλων (ή μάλλον -για να είμαστε δίκαιοι- προς όφελος των πολλών!).
Την ίδια, εξάλλου, άποψη διατυπώνει και η Διεθνής Συνομοσπονδία Εργαζομένων (ITUC) που εκπροσωπεί 168 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 155 χώρες. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γκάι Ράιντερ, Γ.Γ. της Συνομοσπονδίας, οι εργατικές ενώσεις τάσσονται υπέρ μεγάλων και φιλόδοξων μειώσεων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, της τάξης του 25-40% έως το 2020 και υποστηρίζουν την στροφή προς την «πράσινη οικονομία». Αποτελεί πεποίθηση της συνομοσπονδίας ότι η αποτελεσματική μείωση των εκπομπών θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που χαθούν, αρκεί οι κυβερνήσεις να δουλέψουν σοβαρά πάνω σε αυτό το ζήτημα. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, όπου οι πολέμιοι της «βιώσιμης ανάπτυξης» διατείνονται ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Πλέον καταρρίπτεται και αυτός ο μύθος. Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Γ.Γ. της Συνομοσπονδίας, Γκάι Ράιντερ.
Τα οικονομικά ευρήματα είναι συντριπτικά υπέρ της άμεσης δράσης για το κλίμα. Πλέον, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την αδράνεια των ισχυρών. Καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη, φέτος το Δεκέμβρη. Αυτή είναι η μόνη μας επιλογή.
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
Αυτή είναι η επιτυχημένη συμφωνία της Κοπεγχάγης

Στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας της Greenpeace και του WWF Ελλάς ‘Μαζί για το Κλίμα[1]’, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου η πρόταση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την επίτευξη μιας επιτυχημένης συμφωνίας στην Κοπεγχάγη[2] που θα εξασφαλίσει τη σωτηρία του πλανήτη και των επόμενων γενιών από τις καταστροφικές επιπτώσεις μίας κλιματικής κρίσης.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ιδεατή» Συνθήκη της Κοπεγχάγης, η οποία περιγράφει αναλυτικά τους στόχους και τους τομείς εφαρμογής που θα πρέπει να περιέχονται στο τελικό κείμενο, προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχημένη.
Τα κομβικά σημεία της πρότασης των ΜΚΟ για τη «Συνθήκη της Κοπεγχάγης για το κλίμα» είναι τα εξής:
- Μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
- Ελάχιστη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των ανεπτυγμένων κρατών κατά 40% έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
- Ετήσια χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών ύψους €115 δις έως το 2020, για δράσεις μείωσης των εκπομπών, προσαρμογής και τερματισμού της αποδάσωσης.
- Επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου δάσωσης και αποδάσωσης έως το 2020.
Κατά την άποψη των δυο οργανώσεων, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να στηρίξει αυτούς τους στόχους. Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και την πράσινη ανάπτυξη.
Παράλληλα, στη συνέντευξη τύπου, οι δυο οργανώσεις παρουσίασαν επίσημα την κοινή εκστρατεία ‘Μαζί για το Κλίμα’ ενόψει της κρίσιμης συνδιάσκεψης του Δεκεμβρίου. Οι δυο οργανώσεις καλούν τους Έλληνες πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.mazigiatoklima.gr και να υπογράψουν την έκκληση που ζητά από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παραβρεθεί στην Κοπεγχάγη και να στηρίξει τον στόχο μείωσης των εκπομπών των ανεπτυγμένων κρατών, κατά 40% έως το 2020.
Μόνο αυτός ο στόχος μπορεί να δώσει ελπίδα για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος.
«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη στάση της χώρας μας στην Κοπεγχάγη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να αναδειχθεί στον ηγέτη της Ευρώπης που θα αγωνιστεί για μία επιτυχημένη Συνθήκη για το Κλίμα και θα πρέπει να βρεθεί στην Κοπεγχάγη για να το καταφέρει αυτό», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.
«Μπροστά σε μία τόσο μεγάλη πρόκληση, οι δύο οργανώσεις ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αγωνιζόμαστε για μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη, χωρίς όμως τη συμμετοχή των πολιτών δεν θα τα καταφέρουμε. Υπογράφοντας όλοι την έκκληση στέλνουμε ένα ηχηρότατο μήνυμα στον Πρωθυπουργό, υπέρ της σωτηρίας του πλανήτη και της Ελλάδας» τόνισε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.
Η έκκληση βρίσκεται στην ιστοσελίδα της κοινής εκστρατείας
Δείτε εδώ μεταφρασμένη στα ελληνικά, την περίληψη του κειμένου της Συνθήκης των ΜΚΟ για το Κλίμα.
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009
Ομπάμα, Μπράουν, Μέρκελ και Σαρκοζί, η ώρα για δράση είναι τώρα

Μετά την ολοκλήρωση των κλιματικών διαπραγματεύσεων στην Μπανγκόκ (29 Σεπ - 8 Οκτ), η Greenpeace και το WWF καλούν τους ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών να αναλάβουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα σώσουν το κλίμα και τον πλανήτη.
Αν και σημειώθηκε μικρή πρόοδος στο κείμενο των διαπραγματεύσεων, η αδυναμία των ανεπτυγμένων χωρών να δεσμευτούν σε δραστικές μειώσεις εκπομπών ως το 2020 και να καταθέσουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, κινδυνεύει να οδηγήσει τις τελικές διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης σε ολοκληρωτική αποτυχία. Τα βλέμματα όλων έχουν πλέον στραφεί στον Πρόεδρο Ομπάμα και τις ΗΠΑ, οι οποίες έως τώρα προσπαθούν να επιβάλλουν τους δικούς τους εσωτερικούς περιορισμούς στη διεθνή κοινότητα, περιορισμούς οι οποίοι κατά κύριο λόγο έχουν επιβληθεί από το εγχώριο λόμπι του άνθρακα.
«Η Συνθήκη της Κοπεγχάγης θα πρέπει να καθοριστεί από την κλιματική επιστήμη και τις ανάγκες των πιο αδύναμων, όχι από το αμερικανικό ενεργειακό λόμπι και τους ισχυρούς του πλανήτη. Πλέον είναι ώρα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να γίνει πραγματικά ο ηγέτης στον αγώνα για το κλίμα, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται πως είναι» ανέφερε ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.
Η Greenpeace και το WWF υποστηρίζουν επίσης ότι η Ευρώπη δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δυστυχώς ως τώρα η κλιματική πολιτική της ΕΕ είναι κατακερματισμένη. Η έλλειψη ενός ισχυρού στόχου μείωσης των εκπομπών, η απουσία ουσιαστικών χρηματοδοτικών προτάσεων, αλλά και οι εσωτερικές τριβές σχετικά με το επιθυμητό ύφος της τελικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, έχουν παγιώσει τη δυσπιστία των αναπτυσσόμενων χωρών για την όλη διαδικασία.
Στη δύσκολη εβδομάδα που έχει μπροστά της, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για μία ουσιαστική συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (29 – 30 Οκτωβρίου) θα πρέπει οι ηγέτες της να διευθετήσουν αυτά τα ζητήματα, να αναλάβουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες που οι καιροί επιβάλλουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας[1].
«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την επιστήμη, θα πρέπει να αλλάξουμε τις πολιτικές. Οι επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές δεν περιμένουν κανέναν. Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα που έδωσε η Νορβηγική κυβέρνηση» ανέφερε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα Κλιματικών Αλλαγών και Ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.
Η Greenpeace και το WWF απαιτούν από τους ηγέτες:
- Να δεσμευθούν σε στόχους μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου για τις ανεπτυγμένες χώρες κατά τουλάχιστον 40% ως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990
- Να δεσμευθούν για τον τερματισμό της αποδάσωσης των τροπικών δασών του πλανήτη ως το 2015
- Να δεσμευθούν σε χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον €110 δις ετησίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για δράσεις προσαρμογής και μετριασμού των κλιματικών αλλαγών και τερματισμού της αποδάσωσης
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δείχνει το δρόμο

WWF και Greenpeace χαιρετίζουν τη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη, που τάσσεται υπέρ μιας πραγματικά φιλόδοξης συμφωνίας για το κλίμα.
Αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, καλώντας σε συνεργασία όλα τα κράτη της γης προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον των επόμενων γενιών.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα, τονίζει ότι στην Κοπεγχάγη τα ανεπτυγμένα κράτη του πλανήτη έχουν την ευθύνη και υποχρέωση να δεσμευθούν για τη μείωση των εκπομπών τους κατά 40% έως το 2020 και να παρέχουν σημαντική οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να ανταποκριθούν και αυτές στο κέλευσμα μείωσης των εκπομπών.
«Οι ηγέτες του πλανήτη έχουν μία τελευταία ευκαιρία να σώσουν τον πλανήτη από τις καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, το WWF Ελλάς και η Greenpeace ενώνουν τις δυνάμεις τους στο δρόμο προς την Κοπεγχάγη. Οι φιλόδοξες θέσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών από ηγέτες, όπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μας δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούμε. Χρειαζόμαστε όμως και την πολιτική ηγεσία να κρατήσει ανάλογη στάση», δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. Δείτε το μήνυμα του Πατριάρχη.
Παιδιά, στείλτε μήνυμα στον Πρωθυπουργό
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,
Παρακαλούμε πολύ να πάτε στην Κοπεγχάγη, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, 7-18 Δεκεμβρίου 2009, και να βοηθήσετε δυναμικά στην απόφαση μιας τολμηρής και δίκαιης συμφωνίας για την προστασία του κλίματος, πριν να είναι πολύ αργά. Σας ζητάμε να μεταφέρετε το μήνυμα ότι θέλουμε να ζήσουμε σε έναν ανθρώπινο πλανήτη, ασφαλή και υγιή, χωρίς πλημμύρες, ξηρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και άλλες καταστροφές! Ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε να επιστρέψετε νικητής!»
Κάπως έτσι ή με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, τα παιδιά καλούνται να παροτρύνουν τον Πρωθυπουργό να δείξει μια σθεναρή στάση στη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης. Με απλά λόγια, να ζητήσει τη δέσμευση των ηγετών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% ως το 2020, εκ μέρους των ανεπτυγμένων χωρών.
Το WWF Ελλάς και η Greenpeace, στο πλαίσιο της από κοινού εκστρατείας τους «Μαζί για το Κλίμα», καλούν τα παιδιά όλης της χώρας να γράψουν και να ζωγραφίσουν μια κάρτα στον Πρωθυπουργό για τη σωστή στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας στην Κοπεγχάγη. Μέσα από ένα απλό φυλλάδιο, τα παιδιά παροτρύνονται να εκφράσουν με τον δικό τους αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο τη θέλησή τους για τη σωτηρία του πλανήτη.
Τα παιδιά καλούνται να ετοιμάσουν την κάρτα τους προς τον Πρωθυπουργό και να την αποστείλουν στο WWF Ελλάς, ως τις 30 Νοεμβρίου. Οι κάρτες θα παραδοθούν στον Πρωθυπουργό, αφού πρώτα εκτεθούν σε κατάλληλο χώρο για να έχει ευκαιρία να τις απολαύσει το κοινό.
Το φυλλάδιο είναι διαθέσιμο στα παρακάτω link:
http://www.wwf.gr/images/pdfs/TaPaidiaStelnounMyinima.pdf
http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/card.pdf