Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Καμιά δικαιολογία για τους ισχυρούς

του Αχιλλέα Πληθάρα, υπεύθυνου εκστρατειών πολιτικής, WWF Ελλάς

Ποιος είναι ο λόγος της αργοπορίας για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη; Για ποιο λόγο οι κυβερνήσεις των περισσότερων ανεπτυγμένων κρατών δεν δεσμεύονται από σήμερα για την σημαντική μείωση των εκπομπών κατά 40% και την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τις φτωχές χώρες; Γιατί κάποιες κυβερνήσεις έχουν πονηρά βάλει στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων την ιδέα να προκύψει στην Κοπεγχάγη μια «πολιτική» και όχι «νομικά δεσμευτική» συμφωνία;

Κάποιοι ισχυρίζονται πως είναι το κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που δρα ανασταλτικά. Αυτή την θεωρία καταρρίπτει μια νέα επιστημονική έκθεση που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για λογαριασμό του γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Η έκθεση αποδεικνύει πως τα οφέλη από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ περισσότερα από ότι το κόστος. Επιπλέον, η μελέτη δείχνει πως η λήψη μέτρων για το κλίμα θα φέρει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια νέες πράσινες θέσεις εργασίας παγκοσμίως έως το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Μπλερ μια καλή συμφωνία για το κλίμα θα είναι καλή και για την οικονομία.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιστεύουν ξεκάθαρα πως η φιλόδοξη μείωση των εκπομπών, μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, εκτός του ότι θα αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα δώσει το κατάλληλο αντίδοτο και στην οικονομική κρίση.Μελέτη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) ενισχύει αυτήν την άποψη.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Γιατί οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια έχουν οικονομικό νόημα», αποδεικνύεται πως οι «πράσινες» επενδύσεις δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας ανά καταναλισκόμενο ευρώ, σε σχέση με κάθε επένδυση σε κάθε άλλο τομέα. Δείχνει επίσης ότι η καθαρή ενέργεια και η ενεργειακή εξοικονόμηση αυξάνουν το ΑΕΠ, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας, ενώ μειώνουν τα αέρια του θερμοκηπίου, τη ρύπανση και το κόστος. Δείτε την πλήρη μελέτη του UNEP εδώ.

Επιπλέον, μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι μια καλή προώθηση των ανανεώσιμων πηγών έως το 2020, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της Ευρώπης κατά 0,25% και θα συνεισφέρει περίπου 410.000 καθαρά νέες θέσεις εργασίας. Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής βρίσκονται εδώ.

Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή και σχετίζονται άμεσα με την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Ας γίνει επιτέλους κατανοητό από τους ηγέτες του κόσμου πως η «πράσινη ανάπτυξη» είναι προς όφελος όλων (ή μάλλον -για να είμαστε δίκαιοι- προς όφελος των πολλών!).

Την ίδια, εξάλλου, άποψη διατυπώνει και η Διεθνής Συνομοσπονδία Εργαζομένων (ITUC) που εκπροσωπεί 168 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 155 χώρες. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γκάι Ράιντερ, Γ.Γ. της Συνομοσπονδίας, οι εργατικές ενώσεις τάσσονται υπέρ μεγάλων και φιλόδοξων μειώσεων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, της τάξης του 25-40% έως το 2020 και υποστηρίζουν την στροφή προς την «πράσινη οικονομία». Αποτελεί πεποίθηση της συνομοσπονδίας ότι η αποτελεσματική μείωση των εκπομπών θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που χαθούν, αρκεί οι κυβερνήσεις να δουλέψουν σοβαρά πάνω σε αυτό το ζήτημα. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, όπου οι πολέμιοι της «βιώσιμης ανάπτυξης» διατείνονται ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Πλέον καταρρίπτεται και αυτός ο μύθος. Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Γ.Γ. της Συνομοσπονδίας, Γκάι Ράιντερ.

Τα οικονομικά ευρήματα είναι συντριπτικά υπέρ της άμεσης δράσης για το κλίμα. Πλέον, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την αδράνεια των ισχυρών. Καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη, φέτος το Δεκέμβρη. Αυτή είναι η μόνη μας επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου