Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Το ρολόι του πλανήτη χτυπά στην Κοπεγχάγη

του Νίκου Χαραλαμπίδη, Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace

Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο γίνονται διεθνή συνέδρια που μοιάζουν εξαιρετικά σημαντικά για όσους συμμετέχουν και μάλλον αδιάφορα και βαρετά για όλους τους υπόλοιπους. Να είστε σίγουροι ότι δε θα σας ενοχλούσαμε για «άλλο ένα συνέδριο». Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι εντελώς διαφορετικό.

Από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι από 192 χώρες θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που καταστρέφουν το κλίμα, ένα νέο –αλλά πολύ πιο τολμηρό και φιλόδοξο- Κιότο. Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει δεσμεύσεις από τις ανεπτυγμένες χώρες για τη χρηματοδότηση και τη μεταφορά τεχνολογίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε και αυτές να προχωρήσουν στις απαραίτητες μειώσεις εκπομπών, χωρίς να υποθηκεύουν το μέλλον τους. Και αν ακούγεται τεχνικό και περίπλοκο, πρόκειται για το εξής απλό: σήμερα εκπέμπονται ετησίως περίπου 49 γιγατόνοι (Gt) ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq) και μέχρι το 2050 πρέπει να έχουμε πέσει τουλάχιστον στους 7Gt για να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Για να επιτύχουμε μία τόσο μεγάλη αλλαγή, στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να αποφασιστεί η μείωση σε περίπου 36Gt έως το 2020. Αυτό όμως απαιτεί επαναστατικές αλλαγές και δεσμεύσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα. Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχουν οι ηγέτες των χωρών για να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να πάρουν αυτές τις γενναίες αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν την προστασία ολόκληρου του πλανήτη και όχι του σημερινού ενεργειακού κατεστημένου.

Αυτή τη μάχη θα την παρακολουθήσουμε από κοντά. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σας φωνή, θέλουμε και εσάς ‘Μαζί για το Κλίμα’. Θέλουμε οι ηγέτες των χωρών, όχι μόνο να συμμετέχουν αυτοπροσώπως στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, αλλά να υποστηρίξουν στόχους που θα εξασφαλίσουν το μέλλον των επόμενων γενιών. Χρειαζόμαστε μία συνθήκη φιλόδοξη, δίκαιη και νομικά δεσμευτική. Η Greenpeace και το WWF έχουν ήδη δείξει το δρόμο. Θα τον ακολουθήσουν όμως οι ηγέτες του πλανήτη;

Τον Δεκέμβρη, πραγματικά ή εικονικά, θα είμαστε όλοι εκεί. Το ρολόι του πλανήτη χτυπά στην Κοπεγχάγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου