Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Η Ακτίδα και το Απολίθωμα της ημέρας: Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου

Η Γαλλία χθες βραβεύτηκε με τη δεύτερη Ακτίδα της Ημέρας (και η πρώτη που πάει σε αναπτυγμένη χώρα) για την ηγετική της στάση στο θέμα LULUCF (Χρήση Γης, Αλλαγή Χρήση Γης και Δασοπονία) μετά τις απαράδεκτες αξιώσεις της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας (ήδη βραβεύτηκαν τη Δευτέρα με Απολίθωμα για αυτή τους τη στάση). Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, συγκεκριμένες δράσεις LULUCF (π.χ. αναδάσωση) που επιφέρουν μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα αφαιρούνται από τις συνολικές εκπομπές κάθε χώρες. Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Αυστρία όμως κατέθεσαν απαράδεκτες προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι μειώσεις από LULUCF θα προσμετρούνται με εντελώς λάθος τρόπο προκειμένου οι χώρες αυτές να εκμεταλλευτούν τα δάση τους και να μπορούν να ρυπαίνουν περισσότερο. Ευτυχώς όμως η παρέμβαση της Γαλλίας χθες ήταν άμεση και κατέθεσε τις ανησυχίες της για αυτήν την πρόταση. Αν η Γαλλία δικαιωθεί τότε οι μειώσεις που αναλογούν στις LULUCF κάθε χώρας θα υπολογίζονται πιο ορθολογιστικά τρόπο και οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη θα εισπράξουν μία καλοδεχούμενη θετική ώθηση.

Απολίθωμα της Ημέρας

Πρώτη Θέση: Πολωνία

Χωρίς καμία ιδιαίτερη έκπληξη το χθεσινό 1ο Απολίθωμα της Ημέρας πηγαίνει σε ένα από τα… φαβορί της διοργάνωσης. Η Πολωνία είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης με τις συνεχείς προσπάθειες της να μετριάσει κάθε θετική προσπάθεια της ΕΕ για το κλίμα. Χθες ο Mikolaj Dowgielewicz, ο Πολωνός Υπουργός για θέματα που αφορούν την ΕΕ, ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι «αυτό που ξεκίνησε στην Κοπεγχάγη ελπίζουμε να ολοκληρωθεί στην πόλη του Μεξικό [σ.σ. το επόμενο COP του χρόνου τέτοια εποχή] και εκεί θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε αν η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει το στόχο του 20% σε 30%.»

Ως γνωστών ο πλανήτης χρειάζεται όχι 30%, αλλά 40% μείωση από τα αναπτυγμένα κράτη. Χρειάζεται δε, την ΕΕ να αναβαθμίσει σήμερα κιόλας – στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες – το στόχο από 20% σε 30% και να αρχίσει να προβληματίζεται πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει 40%. Μόνο και μόνο που οι δηλώσεις του Πολωνού υπουργού έθιξαν το θέμα του 30%, η Πολωνία αυτομάτως κερδίζει το χρυσό Απολίθωμα της Ημέρας.

Δεύτερη θέση: Γερμανία

Το δεύτερο απολίθωμα της ημέρας πηγαίνει στη Γερμανία για την κακή της συνήθεια να ξεχνάει να αναφέρει ότι η κλιματική χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να είναι επιπρόσθετη της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας για την καταπολέμηση της φτώχειας. Ο Γερμανός Υπουργός Ανάπτυξης Dirk Niebel πρότεινε στο κοινοβούλιο της χώρας του η κλιματική χρηματοδότηση να συμπεριληφθεί στα κεφάλαια που προορίζονται για αναπτυξιακή βοήθεια. Είναι ντροπή να υπαινίσσεσαι ότι θα μειώσεις τη χρηματοδότηση που έχεις υποσχεθεί για την εξάλειψη της πείνας, την αντιμετώπιση ασθενειών και για τη δημιουργία σχολείων στις φτωχές χώρες, προκειμένου να διαπραγματευτείς την κλιματική χρηματοδότηση. Η κλιματική χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι επιπρόσθετη. Τελεία.

Τρίτη θέση: Νέα Ζηλανδία

Οι χθεσινές δηλώσεις του Νεοζηλανδού Πρωθυπουργού John Key: «Δεν επικεντρώνω τις προσπάθειες μου στην αύξηση του στόχου μείωσης της Νέας Ζηλανδίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι διαπραγματεύσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες η Νέα Ζηλανδία θα μπορέσει να πετύχει ένα στόχο 10% ή 20%. Εάν δε διαπραγματευτούμε αυτές τις συνθήκες, τότε δε θα μπορούμε να πετύχουμε ένα στόχο 10% με 20% και θα πρέπει να αναλάβουμε ένα μικρότερο στόχο. Εάν η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να πετύχει ένα στόχο 10% ή και λιγότερο, αυτό θα ήταν μία επιτυχία ορόσημο». Χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτε άλλο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου