Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Το τέλος της Κοπεγχάγης, αφορμή για μια νέα αρχή


68.888 Έλληνες πολίτες και περισσότερα από 3.500 παιδιά, απαίτησαν μέσα από την εκστρατεία «Μαζί για το Κλίμα», αυτό που οι παγκόσμιοι ηγέτες επέλεξαν να αγνοήσουν: τη σωτηρία του πλανήτη και μια φιλόδοξη συμφωνία για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

Δυστυχώς, το τέλος της διάσκεψης της Κοπεγχάγης βρίσκει την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών αμήχανη, να αναρωτιέται γιατί οι ηγέτες της αποφάσισαν να θέσουν τις διαφορές τους και τα συμφέροντα πάνω από τη σωτηρία του πλανήτη. Η «μη συμφωνία» της Κοπεγχάγης αποδεικνύει ότι ο αγώνας για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής έχει να ξεπεράσει πολλά και δύσκολα εμπόδια.

Οι ηγέτες των αναπτυγμένων κρατών στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης απέτυχαν σχεδόν στα πάντα. Η ‘συμφωνία’ της Κοπεγχάγης, προϊόν παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που, κατόπιν, σερβιρίστηκε ως έτοιμη συμφωνία σε ΕΕ και αναπτυσσόμενο κόσμο, δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε φιλόδοξη αλλά ούτε και νομικά δεσμευτική. Δεν θέτει αυστηρούς στόχους μειώσεων για το 2020 και το 2050, ενώ δεν περιλαμβάνει καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό της αποδάσωσης, αφήνοντας μετέωρα τα περισσότερα ζητήματα.

Παρόλα αυτά, η εντυπωσιακή παγκόσμια κινητοποίηση αλλά και η ισχυρή απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για έναν υγιή πλανήτη, δεν μπορούν παρά να μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τον δύσκολο αυτόν αγώνα. Ακριβώς εξαιτίας της ασάφειας της ‘συμφωνίας’ της Κοπεγχάγης, οι διαδικασίες για τη δημιουργία μιας νέας αποτελεσματικής συνθήκης για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών παραμένουν ανοιχτές. Στις δυο οργανώσεις θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε το 2010, στο Μεξικό, να γίνει εφικτή η πραγμάτωση μιας φιλόδοξης και ουσιαστικής συμφωνίας για το κλίμα. Σε αυτήν την πορεία θα χρειαστούμε και πάλι την υποστήριξη σας.

«Έχοντας μπροστά μας μια τόσο απογοητευτική έκβαση της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, είναι σίγουρα δύσκολο να μιλάμε για επιτυχία. Παρόλα αυτά, μόνο ως επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι τους τελευταίους δύο μήνες, δεκάδες χιλιάδες έλληνες πολίτες έδειξαν μεγαλύτερη ωριμότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε σύγκριση με τους παγκόσμιους ηγέτες», δηλώνει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, κ. Δημήτρης Καραβέλλας.

«Η συγκλονιστική υποστήριξη των απλών πολιτών στην κοινή μας εκστρατεία για το κλίμα, αν μη τι άλλο, μας δίνει κουράγιο και ενέργεια να συνεχίσουμε και την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότερο αυτό που οι πολιτικοί μοιάζουν να ξεχνούν. Ο πλανήτης απαιτεί ουσιαστική δράση μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και όχι προάσπιση βραχυπρόθεσμων οικονομικών συμφερόντων», σημειώνει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Οι δυο οργανώσεις αντιμετώπισαν θετικά τη στάση που επέδειξε η ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ζητώντας μέχρι τέλους μια νομικά δεσμευτική συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Greenpeace όσο και το WWF Ελλάς, προσκλήθηκαν για πρώτη φορά να συμμετάσχουν στην εθνική αντιπροσωπεία. Και οι δύο οργανώσεις δέχτηκαν την τιμητική αυτή πρόσκληση αν και αποφάσισαν να καλύψουν μόνες τους τα έξοδά τους.

Μέσα από την κοινή εκστρατεία του WWF Ελλάς και της Greenpeace, συγκεντρώθηκαν 68.888 υπογραφές Ελλήνων πολιτών στην κοινή ιστοσελίδα. Παράλληλα, περισσότερα από 3.500 παιδιά από ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αποστολής καρτών προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας να μην καταδικαστεί το μέλλον τους. Οι μαθητές συνάντησαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό, λίγες μέρες προτού αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη, ενώ και ο Πρώτος Πολίτης της χώρας, κ. Κάρολος Παπούλιας, συστρατεύτηκε με την κοινή μας προσπάθεια, έπειτα και από συνάντησή του με τους διευθυντές των δύο οργανώσεων. Τέλος, οι δύο οργανώσεις παρουσίασαν την ιδεατή συνθήκη της Κοπεγχάγης, οργάνωσαν προβολές ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικό σεμινάριο προς δημοσιογράφους, σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια διάσκεψη.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και κινητοποίησης των Ελλήνων πολιτών, το MEGA στήριξε το «Μαζί για το Κλίμα» με μία σειρά επικοινωνιακών δράσεων που περιλάμβαναν προβολή τηλεοπτικών σποτ και αναφορές σε ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές.

Σημειώσεις :
Η ευθύνη για την αποτυχία της Κοπεγχάγης βαραίνει τις βιομηχανικές χώρες (κυρίως τις ΗΠΑ), οι οποίες κατέφθασαν στην Κοπεγχάγη απρόθυμες να συμφωνήσουν σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη ικανή να γλιτώσει τον πλανήτη από το επερχόμενο κλιματικό χάος. Η ΕΕ ‘έλαμψε’ δια της απουσίας της, αδυνατώντας να κάνει και αυτό που πολύ περίμεναν και θεωρούσαν αυτονόητο: την αύξηση του στόχου από 20% σε 30%, μία κίνηση μηδενικού σχεδόν κόστους για την ευρωπαϊκή οικονομία. Μάταια οι αναπτυσσόμενες χώρες περίμεναν μία κίνηση στήριξης από τη γηραιά ήπειρο που στο τέλος δέχτηκε την επιβαλλόμενη από τις ΗΠΑ και την Κίνα συμφωνία, αν και πολύ κατώτερη από τις ελάχιστες προϋποθέσεις που η ίδια η ΕΕ είχε θέσει λίγες ημέρες πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου