Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Το απολίθωμα της ημέρας - Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου

Πρώτη θέση – Αυστραλία
Η Αυστραλία κέρδισε χθες την πρώτη θέση εξαιτίας της πίεσης που άσκησε στα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού (και ιδιαίτερα στο Τουβαλού) να δεχθούν ως στόχο τους 2ο C και τα 450 ppm CO2. Υπενθυμίζεται ότι τα νησιωτικά κράτη επιθυμούν σταθεροποίηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5ο C και περιορισμό των συγκεντρώσεων CO2 στην ατμόσφαιρα στα 350 ppm (μέρη στο εκατομμύριο).
Είμαστε αγανακτισμένοι με την συμπεριφορά της Αυστραλίας. Ευτυχώς το Τουβαλού άντεξε στις αγενείς και απαράδεκτες πιέσεις του μεγάλου του γείτονα (μεγάλο μόνο σε θέμα έκτασης).

Δεύτερη θέση – Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία
Αυτές οι τρεις χώρες κερδίσουν τη δεύτερη και τρίτη θέση εξαιτίας της ανικανότητάς τους να στηρίξουν το στόχο που πρότειναν χθες οι ΗΠΑ για την χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών. Αυτά τα κράτη φέρονται σαν φτωχές υποανάπτυκτες χώρες που ασφυκτιούν από το βάρος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, ο Καναδάς και η Αυστραλία κρύβονται συνεχώς πίσω από τις χαμηλές φιλοδοξίες των ΗΠΑ και δεν έπαιξαν κανέναν εποικοδομητικό ρόλο στην Κοπεγχάγη. Η Ιαπωνία, επίσης, απλά αναπαράγει τα όσα έχει πει και προτείνει τον τελευταίο χρόνο, χωρίς να μπαίνει στο ζουμί των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου