Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Τα νέα από την Κοπεγχάγη - Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη μεγαλειώδη διαδήλωση της Κοπεγχάγης. Πάνω από 100.000 πολίτες από όλα τα μέρη του κόσμου, φώναξαν, τραγούδησαν, έκλαψαν για την σωτηρία του πλανήτη, ζητώντας εδώ και τώρα μέτρα για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ένας δημοσιογράφος στο Bella Center έδειξε στην γιγαντοοθόνη έναν από τους διαπραγματευτές που μιλούσε -κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης- στην ολομέλεια: «Ο κόσμος αυτού του ανθρώπου έχει αλλάξει, αλλά δεν το έχει καταλάβει ακόμα» παρατήρησε εύστοχα.
Πραγματικά, η μαζική άσκηση πίεσης από τους πολίτες υπέρ μιας ισχυρής συμφωνίας και ενός μέλλοντος χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι συγκλονιστική, αλλά μέχρι στιγμής δεν αποτυπώνεται στις διαπραγματεύσεις.

Εντός των τειχών του Bella Center, αρκετά κράτη εξακολουθούν να στέλνουν λανθασμένα μηνύματα, πράγμα που μας αναγκάζει να καταγγείλουμε δημόσια την αδιαλλαξία τους. Πάντως, φαίνεται πως η πρόταση των προέδρων των επιτροπών για το Πρωτόκολλο του Κιότο και την μακροχρόνια συνεργασία των κρατών, κ.κ. Michael Cutajar και John Ashe, επέζησε των πιέσεων που δεχτήκε το Σαββατοκύριακο και είναι πιθανό να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα. Οι υπουργοί που βρίσκονται στην Κοπεγχάγη πρέπει να καλύψουν τα κένα και να κλείσουν τις «τρύπες καυτού αέρα» που απειλούν να τινάξουν την αξιοπιστία της ερχόμενης κλιματικής συμφωνίας.

Από την άλλη, δυστυχώς, οι ολομέλειες του Σαββάτου θύμιζαν περισσότερο έναν αγώνα προς τα πίσω παρά μια μάχη προς την κορυφή. Θυμηθείτε πως οι στόχοι μείωσης των εκπομπών που έχουν μέχρι στιγμής προταθεί δεν ανταποκρίνονται σε όσα πρεσβεύει η επιστήμη. Υπο αυτό το πλαίσιο, φαντάζει τουλάχιστον αστεία και σίγουρα καθόλου ελπιδοφόρα η κίνηση του Αυστραλού διαπραγματευτή που σήκωσε το χέρι του, πήρε το λόγο και είπε δημόσια ότι η χώρα του προτείνει συνολική μείωση των εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 15% έως το 2020. Σκεφτείτε πόσο πίσω μας πάει αυτή η δήλωση, όταν το κείμενο των διαπραγματεύσεων αναφέρει μείωση για τις ανεπτυγμένες χώρες μεταξύ 25-45%.

Σε κάθε περίπτωση, οι οργανώσεις θα παλέψουν αυτή την εβδομάδα. Δικαιούμαστε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Δεν νομίζετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου