Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η δεύτερη ημέρα - Τελικά κάτι σάπιο υπήρχε στο βασίλειο της Δανιμαρκίας

Την δεύτερη μόλις μέρα των διαπραγματεύσεων, μια ανόητη ενέργεια παραλίγο να δυναμιτίσει τη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ. Ή μάλλον, για να είμαστε ακριβείς ευτυχώς μια ανόητη ενέργεια βοήθησε ώστε να αντιληφθούν αρκετοί το πως, πότε και που πρέπει να δουλέψουν.
Η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε χθες ένα κείμενο της Δανέζικης Προεδρίας, ένα κείμενο που η Δανία σκόπευε να ρίξει στο τραπέζι σαν μια πιθανή συμφωνία, σε περίπτωση που κολλήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Πρόκειται για μια πρόταση εξαιρετικά αδύναμη και ελιτίστικη, που υποδεικνύει την αδιαφανή και επιλεκτική διάθεση της Δανέζικης Προεδρίας. Αμέσως μετά την διαρροή, οι αναπτυσσόμενες χώρες έσπευσαν να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη μεθόδευση, ως μια προσπάθεια καταστρατήγησης των διαδικασιών.
Ευτυχώς, φαίνεται πως ο Δανός Πρωθυπουργός έλαβε ένα καλό μάθημα για τους τρόπους που οφείλει να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις. Η Δανία, αλλά και όλες οι χώρες, πρέπει να δουλέψουν στο προσκήνιο, βάσει των κειμένων που δημιουργούνται στις διάφορες ομάδες εργασίας και πάντα μέσα στα πλαίσια της UNFCCC.

Κατά τα άλλα, σε επίπεδο συζητήσεων, οι ομάδες εργασίας που έχουν δημιουργηθεί για την επίλυση σημαντικών κλιματικών ζητημάτων δουλεύουν με ταχείς ρυθμούς και παράγουν σημαντικό έργο.
Τέλος, ένα ελπιδοφόρο γεγονός αποτελεί η πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος της Γαλλίας για δημιουργία ενός Ταμείου Κλιματικής Δικαιοσύνης, που θα έχει στα ταμεία του $600 δις με σκοπό να τα διαθέσει αποκλειστικά στις πλέον ευάλωτες χώρες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το ποσό προτείνεται να εκταμιευθεί με ρυθμούς της τάξης των $60 δις ετησίως για 10 χρόνια ή $30 δις για 20 χρόνια. Το ευχάριστο πίσω από αυτή τη πρόταση είναι ότι πρόκειται για μια εντελώς νέα ροή χρηματοδότησης που θα έρθει επιπρόσθετα της υπόσχεσης της ΕΕ για βοήθεια των ανεπτυγμένων κρατών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ύψους €100 δις ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου