Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η πρώτη ημέρα της Κοπεγχάγης

Ξεκίνησε εχθές η πρώτη ημέρα της διάσκεψης για την Κοπεγχάγη με μία σημαντική θετική εξέλιξη, αφού άλλη μία αναπτυσσόμενη χώρα, η Νότια Αφρική, ανακοίνωσε το στόχο της για περιορισμό της αύξησης των εκπομπών κατά 34% ως το 2020. Ο στόχος αυτός είναι μεγαλύτερος από αυτόν που απαιτείται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, δηλαδή μείωση της προβλεπόμενης αύξησης των εκπομπών κατά 15-30% ως το 2020. Ακόμα περισσότερο, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κορυφώσει τις εκπομπές τις ανάμεσα στην πενταετία 2020-25 ώστε να είναι σε θέση από κει και πέρα να προχωρήσει σε απόλυτες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πρόκειται για άλλη μια αναπτυσσόμενη χώρα που «βάζει τα γυαλιά» στις βιομηχανικές χώρες, καταθέτοντας στο τραπέζι φιλόδοξες δεσμεύσεις που κινούνται στα επίπεδα που μας έχει υποδείξει η επιστήμη. Την ίδια ώρα η ΕΕ εμμένει στο -20% και οι ΗΠΑ στο -4% όταν απαιτείται από τις βιομηχανικές χώρες απόλυτη μείωση κατά 40% (σε σχέση με το 1990).

Αρνητικές εντυπώσεις άφησε ο οικοδεσπότης Δανός πρωθυπουργός Ρασμούσεν, που έκανε λόγο για μία συμφωνία που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το «εθνικό πλαίσιο» κάθε χώρας και ζήτησε μάλιστα από τους διαπραγματευτές να δείξουν κατανόηση στους περιορισμούς άλλων διαπραγματευτών. Ουσιαστικά πρόκειται για δήλωση στήριξης των αμερικανικών θέσεων που επιζητούν ένα διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης και συμμόρφωσης από αυτόν που πήρε στη διεθνή κοινότητα περίπου μία δεκαπενταετία προκειμένου να δημιουργηθεί και να εφαρμοστεί.

Η θέση των ΗΠΑ μέχρι στιγμής είναι υπέρ ενός καθεστώς συμμόρφωσης που να κρίνεται με βάση την εθνική νομοθεσία κάθε χώρας και όχι κάποιον διεθνή μηχανισμό. Με απλά λόγια κάθε χώρα θα μπορεί να κρίνει η ίδια τον εαυτό της αν κατάφερε να πετύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών που είχε θέσει, και αν κρίνει ότι τα κατάφερε τότε θα θεωρείται ότι έχει εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της! Ασφαλώς πρόκειται για μία απαράδεκτη θέση που, αν περάσει, θα τινάξει στον αέρα το διεθνές μηχανισμό αξιολόγησης και συμμόρφωσης του Κιότο που, ναι μεν δεν είναι τέλειος, κινείται όμως στη σωστή κατεύθυνση, χρειάστηκε πολλά χρόνια για να συμφωνηθεί και μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω.

Μείνετε μαζί μας για περισσότερα νέα καθώς το WWF και η Greenpeace θα σας ενημερώνουν καθημερινώς για τις εξελίξεις στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου