Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Απολίθωμα της ημέρας - Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων Climate Action Network (CAN), στο οποίο μετέχουν η Greenpeace και το WWF, κάθε μέρα απονέμει το εξαιρετικά δημοφιλές «Απολίθωμα της ημέρας». Αυτό το ιδιότυπο βραβείο δίδεται σε χώρα ή χώρες που επιχειρούν να παγώσουν την πρόοδο των κλιματικών διαπραγματεύσεων.

Πρώτη θέση – Ουκρανία
Στην πρώτη θέση για χθες, Τρίτη, ανακηρύσσεται η Ουκρανία για το χειρότερο στόχο «μείωσης» εκπομπών στον κόσμο, ήτοι -20% σε σχέση με το 1990. Κι αν αυτό σας ξαφνιάζει σκεφτείτε απλά ότι η αποβιομηχάνιση της οικονομίας της Ουκρανίας (ως χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ) τη δεκαετία του 1990 έχει επιφέρει τεράστιες μειώσεις εκπομπών. Σε τέτοιο βαθμό που ο στόχος του -20% σε συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990, στην πραγματικότητα είναι αύξηση κατά 75% από τα σημερινά επίπεδα! Αυτό κι αν είναι greenwash...

Δεύτερη θέση – Ομάδα της Ομπρέλας (βιομηχανικά κράτη εκτός ΕΕ: Καναδάς, Ισλανδία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ και Αυστραλία)
Για την πρόταση τους να συμπεριληφθεί η αδόκιμη και επικίνδυνη τεχνολογία Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα (CCS) στους Μηχανισμούς Καθαρής Ανάπτυξης, δηλαδή τη χρηματοδότηση έργων παραγωγής καθαρής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Προφανώς οι χώρες της ομπρέλας έχουν συνηθίσει τόσο πολύ στην ιδέα της επιδότησης της βρώμικης βιομηχανίας του άνθρακα που δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι πέρα από αυτό. Το ερώτημα όμως είναι, θέλουν πραγματικά να επιδοτήσουν τις ίδιες βρώμικες βιομηχανίες και στις αναπτυσσόμενες χώρες;

Τρίτη θέση – Ουκρανία (πάλι)
Η Ουκρανία κερδίζει το δεύτερο Απολίθωμα της Ημέρας... την ίδια ημέρα! Ο λόγος είναι η πεισματική άρνηση της να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί τα έσοδα από την πώληση των δικαιωμάτων ρύπανσης που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της αποβιομηχάνισης της οικονομίας της. Μόνο στην Ιαπωνία πούλησε δικαιώματα αξίας €300 εκ. Αν και υποχρεούται βάσει εθνικής νομοθεσίας να δημοσιοποιεί τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα η Ουκρανία αρνείται πεισματικά, κάτι που έχει οδηγήσει σε δικαστικές διαμάχες με τις εγχώριες ΜΚΟ. Η CAN πάντως ελπίζει πως η επιβράβευση (δις) με το Απολίθωμα της Ημέρας θα πείσει την ουκρανική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου