Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Το απολίθωμα της ημέρας: Τρίτη 15 Δεκεμβρίου

Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα σήμερα:

Τρίτη θέση: ΗΠΑ και Κολομβία
Αυτές οι χώρες καταλαμβάνουν την τρίτη θέση εξαιτίας των κινήσεων τους, που είχαν ως αποτέλεσμα να πάνε πίσω οι εργασίες για την μείωση των εκπομπών από τη χρήσης γης, τη δασοπονία και την αποδάσωση (REDD). Αντί της λογικής διαδικασίας αφαίρεσης ή συγχώνευσης άρθρων στο υπό-διαπραγματεύση κείμενο, οι ΗΠΑ και η Κολομβία επέλεξαν να προσθέσουν επιπλέον άρθρα. Έτσι από τρεις πήγαμε ξαφνικά στις επτά σελίδες, πράγμα που οδήγησε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις-παρεμβάσεις εκ μέρους των μετεχόντων. Με αυτά και με αυτά, το κείμενο δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια των υπουργών. Αφήστε που γενικά υπήρξε αποδυνάμωση του κειμένου.


Δεύτερη θέση: Καναδάς
Έγγραφο που διέρρευσε από το επιτελείο του Υπουργού Περιβάλλοντος του Καναδά έδειξε ότι ο Καναδάς δεν έχει καμιά πρόθεση μείωσης των εκπομπών και τήρησης των στόχων για το 2020. Αντιθέτως, η Καναδική Κυβέρνηση θα επιτρέψει την αλόγιστη αύξηση των εκπομπών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 37% έως το 2020 σε σχέση με σήμερα. Έτσι ακόμα και αυτός ο αδύναμος στόχος του Καναδά για μείωση των εκπομπών κατά 3% έως το 2020 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) αποδεικνύεται ως ένα μεγάλο ψέμα.


Πρώτη θέση: ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ φορτσάρουν και κατακτούν για μια ακόμη φορά την πρώτη θέση στη λίστα των ‘βρώμικων’ απολιθωμάτων. Αυτή τη φορά λαμβάνει το βραβείο ως η μόνη ανεπτυγμένη χώρα που μπλόκαρε την πρόταση εύρεσης πόρων από την ναυτιλία και την αεροπορία. Με άλλα λόγια, η πρόταση αφορά την επιβολή μείωσης εκπομπών στις αεροπορικές και ναυτιλιακές μεταφορές. Μέσα από αυτό το σύστημα (π.χ. δια της επιβολής φόρου καυσίμου) θα βρεθούν πόροι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα σημαντικό μέρος των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών και προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τους περασμένους μήνες, όλες οι βιομηχανικές χώρες στήριξαν την πρόταση. Ακόμα και η Ελλάδα που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς στόλους. Όλες εκτός των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου