Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τι έγινε τη Δευτέρα (ή αλλιώς την 8η ημέρα των διαπραγματεύσεων)

Οι διαπραγματεύσεις χθες διακόπηκαν για άλλη μια φορά, όταν οι αφρικανικές χώρες στο γκρουπ συζητήσεων για τη μακρόχρονη συνεργασία (AWG-LCA) κατηγόρησαν την προεδρία της Δανίας ότι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις στο άλλο γκρουπ (AWG-KP) που επεξεργάζεται τη συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότο (δηλαδή τις νέες υποχρεώσεις για μειώσεις εκπομπών των αναπτυγμένων κρατών για τη δεύτερη περίοδο δέσμευσης μετά το 2012). Ως αποτέλεσμα στο μπλοκ των αναπτυσσόμενων χωρών (G77-Κίνα) αποφάσισαν την αποχή από τις συζητήσεις στο γκρουπ AWG-LCA έως ότου πάρουν τις διαβεβαιώσεις από την προεδρία ότι δε μεθοδεύεται οι διαδικασίες για το Κιότο. Αυτομάτως η ΕΕ, η Αυστραλία και η Ιαπωνία ανταπέδωσαν με το να σταματήσουν τις συζητήσεις στο άλλο γκρουπ AWG-KP. Οι αφρικανικές χώρες μάλιστα απείλησαν ότι θα εγκαταλείψουν εντελώς τη Κοπεγχάγη εάν οι συζητήσεις για το Κιότο συνεχίσουν να υπονομεύονται.

Είναι φανερό πλέον πως έχει υπάρξει πολύ μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πλέον όλο το βάρος πέφτει στους ηγέτες των κρατών που θα αρχίσουν να καταφθάνουν από αύριο.

Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία από την πλευρά των αναπτυσσόμενων χωρών που θεωρούν ότι οι βιομηχανικές προσπαθούν με αφανείς τρόπους, κάτω από το τραπέζι, να οδηγήσουν τις εξελίξεις σε μία τελική συμφωνία στην οποία δε θα εμπεριέχεται το Κιότο και ο νομικά δεσμευτικός χαρακτήρας του. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να διαπραγματευτεί και να τεθεί σε λειτουργία το Πρωτόκολλο του Κιότο, που έχει ένα αυστηρό καθεστώς αξιολόγησης και συμμόρφωσης για τις βιομηχανικές χώρες. Αυτό είναι κάτι που οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι ΜΚΟ δε θέλουμε να δούμε να χάνεται και να αντικατασταθεί από ένα νέο πιο χαλαρό καθεστώς που να επιτρέπει στις βιομηχανικές χώρες ευελιξία ως προς την επίτευξη των στόχων τους. Η νομικά δεσμευτική συμφωνία είναι ένα από τα τρία βασικά συστατικά για μια επιτυχημένη συμφωνία στην Κοπεγχάγη που να είναι ικανή να αποτρέψει το επερχόμενο κλιματικό χάος (τα άλλα δύο είναι φιλόδοξοι στόχοι μειώσεων από τις βιομηχανικές χώρες και γενναία χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες).

Είναι γεγονός πάντως ότι οι περισσότερες βιομηχανικές χώρες έχουν ταθεί κατά της συνέχισης του Κιότο, απαιτώντας μια άλλου είδους συμφωνία. Από τις ΗΠΑ που επιθυμούν ένα πιο χαλαρό διεθνές σύστημα που να βασίζεται κυρίως σε εθνικούς μηχανισμούς συμμόρφωσης, μέχρι την ΕΕ που, ναι μεν θέλει μία νομικά δεσμευτική συμφωνία, πλην όμως όχι τη συνέχεια του Κιότο.

Οι διαπραγματεύσεις χθες τελικά συνεχίστηκαν το απόγευμα. Χρειάστηκαν οι διαβεβαιώσεις της Προέδρου της Συνόδου, της Υπουργού Περιβάλλοντος της Δανίας κα Κόνι Χέντεγκάαρντ, ότι δε μεθοδεύονται οι διαδικασίες, αλλά και η πρόταση της να συσταθούν άτυπες συμβουλευτικές ομάδες που να δουλέψουν πάνω στα επίμαχα ζητήματα και να καταθέσουν προτάσεις. Σε κάθε μία από αυτές τις ομάδες θα είναι δύο υπουργοί επικεφαλείς, ένας από αναπτυγμένη και ένας από αναπτυσσόμενη χώρα.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν όλο το βράδυ χθες προκειμένου να καλύψουν κάποιο από το χαμένο έδαφος στις διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου