Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Οι εξελίξεις την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Εδώ και μέρες οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ κάθονται μπροστά σε πίνακες, σβήνοντας και γράφοντας τις νέες διαπραγματευτικές θέσεις, τις νέες δεσμεύσεις, τα βήματα εμπρός και τα πισωγυρίσματα των συζητήσεων.
Τα τεχνικά ζητήματα είναι τόσο πολλά και τόσο πολύπλοκα. Αν εμείς -που θεωρείται ότι είμαστε ειδικοί στα περισσότερα ζητήματα- δυσκολευόμαστε να προλάβουμε τις εξελίξεις, καταλαβαίνετε πόσο επώδυνο είναι για τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη να παρακολουθήσουν τα όσα διαδραματίζονται εντός του Μπέλα Σέντερ.

Είναι καλό που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν παγώσει δυο φορές έως τώρα. Όμως παραμένουμε αρκετά πίσω και ο ρυθμός προόδου δεν είναι ο αναμενόμενος. Ήρθε επιτέλους η ώρα των υπουργών, να λάβουν στα χέρια τους τα κείμενα που βγήκαν από τις δεκάδες ομάδες εργασίας. Αυτοί πρέπει να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά, πράγμα αρκετά δύσκολο αν λάβουμε υπόψη μας ότι λίγο πολύ όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

Αρκετοί διπλωμάτες και πολιτικοί ομιλούν για συμβιβασμό. Συμφωνούμε στην ανάγκη συμβιβασμού, αλλά ποιος θα είναι αυτός; Για εμάς πετυχημένος συμβιβασμός είναι αυτός που θα ακούσει τις φωνές των αδυνάτων και θα θέσει τέλος στην αδιαλλαξία αρκετών χωρών, ένθεν κακείθεν.

Πάντως τα θέματα ασφαλείας είναι ένα μεγάλο αγκάθι για εμάς. Τα δρακόντεια μέτρα αναμένεται να κορυφωθούν τις ερχόμενες ημέρες. Συνολικά 7000 μέλη ΜΚΟ παρακολουθούν τις συζητήσεις, αλλά μόλις καταφθάσουν οι ηγέτες τότε το νούμερο αυτό θα πέσει στους 1000 κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή και δουλειά μας.
Την Παρασκευή μάλιστα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα. Μόλις μερικές δεκάδες εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών θα μπορέσουν να πάρουν διαπίστευση. Εκατοντάδες άλλοι περιμένουν και θα περιμένουν στο κρύο φωνάζοντας το αυτονόητο "Αφήστε μας να μπούμε, πρόκειται για μια συζήτηση για εμάς, χωρίς εμάς"

Η αναστάτωση συνεχώς μεγαλώνει καθώς ολοένα και πιο πολύ αντιλαμβανόμαστε πως η διάσκεψη περιβάλλεται από «χρυσά κάγκελα» που αφήνουν έξω τους πολίτες, δημιουργώντας το κατάλληλο περίβλημα για αυτό που αποκαλείται λαϊκά «πράσινο ξέπλυμα». Μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι πολύ πιθανό να επιχειρηθεί από τους ηγέτες ο εξωραϊσμός των τελικών κειμένων. Με άλλα λόγια, να εμφανιστεί ένα κακό κείμενο ως μεγάλη συμφωνία.

Παρόλα αυτά ας ελπίσουμε ότι οι ηγέτες που καταφθάνουν σιγά σιγά δεν έρχονται με άδεια χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου