Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Τι έγινε την τέταρτη ημέρα των διαπραγματεύσεων

Την τέταρτη ημέρα των διαπραγματεύσεων έγινε δυστυχώς γνωστό πως κάποιες χώρες θα λείψουν από την Υδρόγειο, και πιο συγκεκριμένα μια σειρά από μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, εκτός αν λάβουμε μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Το Τουβαλού και τα μικρά νησιά που έχουν συμπήξει τη «Συμμαχία των μικρών νησιωτικών κρατών» ή AOSIS, παραμένουν το πιο καυτό ζήτημα στους διαδρόμους του Μπέλα Σέντερ. Τα μικρά νησιωτικά κράτη κατέθεσαν μια πρόταση για τη μείωση των εκπομπών, που κινείται πολύ κοντά στα όσα προτείνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Εννοείται πως θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας αυτή την φιλόδοξη πρόταση που καλεί για ισχυρές μειώσεις εκπομπών και μια νομικά δεσμευτική συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως η πρόταση Ρασμούσεν είναι η πρώτη από τις πολλές αρνητικές προτάσεις που θα ακολουθήσουν. Για παράδειγμα, το αμυντικής υφής προσχέδιο συμφωνίας των Κίνα, Ινδία, Ν. Αφρική και Βραζιλία διέρρευσε χθες στην εφημερίδα Le Monde. Φαίνεται πως στις μέρες που έρχονται θα δούμε και άλλες τέτοιες προτάσεις, άλλες καλύτερες, άλλες χειρότερες.

Όπως εύστοχα παρατήρησε η εφημερίδα «The Age» της Αυστραλίας, παρακολουθούμε τον «πόλεμο των προσχεδίων».

Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Ίβο ντε Μπερ, τόνισε πως διακρίνει μεγάλη σοβαρότητα στις αντιπροσωπείες και πως όλοι εργάζονται σκληρά.

Σε μερικές περιπτώσεις αυτό αληθεύει, όπως π.χ. στις συζητήσεις για την επιβολή ορίων εκπομπών στη ναυτιλία ή στην έκδοση ενός κοινού οράματος. Σε άλλες όμως περιπτώσεις και δη στα πιο καίρια ζητήματα υπάρχουν ακόμα πολλές διακοπές και καθυστερήσεις.

Έχοντας στη διάθεσή τους λίγες μέρες πριν την άφιξη των ηγετών και των υπουργών, οι αντιπροσωπείες έχουν ελάχιστο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα φλέγοντα θέματα. Πρέπει να το κάνουν όμως και πρέπει να θέσουν στο τραπέζι τις δικές τους προτάσεις, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να γίνει η επιλογή των «καλύτερων» προτάσεων.

Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, αλλά διατηρούμε την αισιοδοξία μας.

2 σχόλια: