Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Η τρίτη ημέρα - Τουβαλού μικρό στο χάρτη, μεγάλο στην ψυχή

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή ημέρα (Τετάρτη) στην Κοπεγχάγη με τις διεργασίες της Συνόδου να διακόπτονται το πρωί ύστερα από σχετικό αίτημα της αντιπροσωπείας του Τουβαλού! Αιτία στάθηκε η αρνητική απάντηση που εισέπραξε το Τουβαλού στο αίτημα του να συζητηθεί ευρύτερα η πρόταση που κατέθεσε για τη δημιουργία μίας νέας νομικά δεσμευτικής συνθήκης, η οποία θα είναι πιο ισχυρή και φιλόδοξη από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Το Τουβαλού μάλιστα είχε καταθέσει εμπρόθεσμα την πρόταση του πριν από 5 μήνες, ως όφειλε σύμφωνα με το καταστατικό της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Παρ’ όλα αυτά, ύστερα από την αντίδραση των πλούσιων αναπτυσσομένων χωρών (Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική) το Τουβαλού εισέπραξε αρνητική απάντηση με αποτέλεσμα να ζητήσει την αναστολή των διεργασιών της Συνόδου, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.

Στην καρδιά του περιστατικού βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της νέας συμφωνίας: ο νομικά δεσμευτικός χαρακτήρας. Δυστυχώς πλέον και κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την ανάγκη ύπαρξης ενός αυστηρού καθεστώτος αξιολόγησης και συμμόρφωσης, κάτι που προκάλεσε τη ρήξη ανάμεσα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αυτή η εξέλιξη βολεύει κάποιες βιομηχανικές χώρες – κυρίως τις ΗΠΑ – και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παρέμεναν σιωπηλές κατά τη διάρκεια της διένεξης.

Το περιστατικό πάντως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τις ΜΚΟ που έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό του Τουβαλού και του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους των αναπτυσσόμενων χωρών που επιζητούν μία νομικά δεσμευτική συμφωνία. Περίπου 200 ακτιβιστές κατέκλυσαν την είσοδο του συνεδριακού κέντρου Bella Centerκρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Τουβαλού. Αυτό όμως που ίσως από κάποιους εκλαμβάνεται ως αρνητική εξέλιξη, στην πραγματικότητα είναι μία τεράστια ευκαιρία. Το Τουβαλού σήμερα ανέδειξε ένα τεράστιο πρόβλημα που απειλεί όχι μόνο το δικό του μέλλον, αλλά ολόκληρου του πλανήτη. Για να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών απαιτείται μία φιλόδοξη, δίκαιη και νομικά δεσμευτική συμφωνία.

Πλέον οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν ανοικτά την αναγκαιότητα μίας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που να εξασφαλίζει τη ταχύτατη μείωση των εκπομπών των βιομηχανικών χωρών αλλά και των νέων βιομηχανικών κρατών.

1 σχόλιο: